Clicky


Hans Teeuwen krijgt wapen van filmpje terug van politie

Hans Teeuwen krijgt wapen van filmpje terug van politie
13-03-2024 17:05 | Showbizz | auteur ANP

AMSTERDAM - Hans Teeuwen krijgt vrijdag het wapen terug dat de politie dinsdag meenam bij een inval in zijn huis. Dat heeft de cabaretier woensdag laten weten. Een groep van zes agenten kwam bij Teeuwen binnen nadat hij online een filmpje had geplaatst waarin het luchtdrukpistool te zien was.

"Ik ben net gebeld en kan vrijdag langskomen, dan krijg ik het wapen terug", aldus de artiest. Volgens Teeuwen ligt er geen aanklacht tegen hem: "Wat mij betreft is de zaak hiermee afgerond. Hoewel ik overweeg er een carnavalshit van te maken, 'ik heb mijn luchtbuks terug'. Dat moet toch een kraker worden."

De politie zegt woensdag dat de verdenking tegen Teeuwen is ingetrokken en dat hij niet wordt vervolgd. Op de vraag om wat voor wapen het ging, wil de politie nu niet ingaan. Eerst krijgt Teeuwen uitleg over de gang van zaken.

De cabaretier heeft niet meer gehoord wie zich dinsdag bij de politie meldde met een aangifte tegen hem.

Teeuwen maakte het bewuste filmpje, waarin hij burgemeester Femke Halsema persifleert, als kritiek op de gang van zaken rond het Holocaustmuseum. "Het is nog steeds een grote schande dat de opening van een Holocaustmuseum niet waardig kan verlopen in dit land", stelt hij. "Zeker gezien de geschiedenis die Nederland heeft op dit gebied en de grote hoeveel Joodse Nederlanders die in de oorlog zijn gedeporteerd."

Teeuwen uitte dinsdag ook kritiek op het bezoek van de zes politieagenten: "Ze hadden mij ook even kunnen bellen. Of even met één agent langs kunnen gaan. Deze reactie was zwaar overtrokken."

Het incident leidt ook tot vragen in de Amsterdamse gemeenteraad. JA21-raadslid Cas van Berkel wil van burgemeester Halsema onder meer weten of ze de politieactie bij Teeuwen "een goed idee" vindt en of "iedere Amsterdammer die een luchtdrukpistool in huis heeft een dergelijke inval kan verwachten".