Clicky


Wilders geeft toe steun partijen te missen om premier te worden

Wilders geeft toe steun partijen te missen om premier te worden
13-03-2024 19:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 20:32 uur] PVV-leider Geert Wilders ziet af van het premierschap omdat niet alle partijen waarmee over een nieuw kabinet wordt gesproken dat steunen, schrijft hij op het sociale medium X. "De liefde voor mijn land en kiezer is groot en belangrijker dan mijn eigen positie. Ik hou van NL." De PVV is de grootste partij en onderhandelt met VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

Wilders benadrukt dat hij een rechts kabinet wil. "Minder asiel en immigratie. Nederlanders op 1."

Overigens is zijn ambitie om minister-president te worden niet helemaal weg, blijkt aan een tweet die hij even later verstuurde. "En vergeet niet: ik zal nog premier van Nederland worden. Met steun van nog meer Nederlanders. Is het niet morgen dan overmorgen. Want de stem van miljoenen Nederlanders zal worden gehoord!"0

Naast Wilders zullen ook de partijleiders van VVD, NSC en BBB in de Tweede Kamer blijven. Dat was altijd al de voorkeur van Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB).

Het is uiterst ongebruikelijk dat de leider van de grootste partij niet naar het Torentje gaat. Wilders heeft meerdere malen gezegd dolgraag premier te willen worden. Dat hij het premierschap opgeeft, is opnieuw een concessie van de PVV-leider. Wel was al langer duidelijk dat vooral VVD en NSC grote moeite hadden met het vooruitzicht van 'premier Wilders'. VVD-leider Dilan Yeşilgöz zei in de verkiezingscampagne al dat haar partij geen deel zou uitmaken van een kabinet onder leiding van Wilders als premier.

Recent zei Wilders, wiens PVV met 37 zetels veruit de grootste is in de Tweede Kamer, nog niet te kunnen wachten om premier te worden. Maar al eerder liet hij doorschemeren dat dit geen breekpunt is. "We gaan open de gesprekken en onderhandelingen in", zei hij een maand na de verkiezingen. "Ik weet daarbij niet wat eruit komt."

Tijdens gesprekken die de afgelopen drie maanden zijn gevoerd met VVD, NSC en BBB deed Wilders al concessies. Begin januari trok hij drie initiatiefwetsvoorstellen in, waaronder een plan voor een verbod op islamitische uitingen. Ook ondertekende Wilders een aantal basisprincipes voor het respecteren van de rechtstaat. Vooral bij NSC leefden daarover grote zorgen.