Clicky


China hekelt Amerikaanse stemming over TikTok

China hekelt Amerikaanse stemming over TikTok
14-03-2024 10:25 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BEIJING - China heeft kritiek geuit op de stemming over TikTok in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het is niet eerlijk om "zogenoemde nationale veiligheid" als reden te gebruiken bij het ondermijnen van buitenlandse bedrijven, stelt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Huis stemde woensdag voor een voorstel dat de Chinese eigenaar van TikTok zes maanden geeft om zich terug te trekken uit de Amerikaanse tak van het socialemedianetwerk. Als eigenaar ByteDance zich daar niet aan houdt, wordt de populaire videoapp in de Verenigde Staten verboden. De maatregel moet nog worden goedgekeurd door de Senaat.

Ook het Chinese ministerie van Handel hekelt de stemming. Een woordvoerder van dat ministerie zegt dat de Verenigde Staten de principes van een vrije markt en eerlijke concurrentie moeten respecteren. "En stoppen met het onderdrukken van buitenlandse bedrijven." China neemt de nodige maatregelen om zijn belangen te beschermen, aldus de zegsman.

Voorstanders van de Amerikaanse wet maken zich zorgen over de informatie die TikTok van gebruikers verzamelt. Zij zeggen dat de app een bedreiging vormt voor de Amerikaanse veiligheid, omdat de gebruikersgegevens bij de Chinese overheid terecht zouden kunnen komen. TikTok heeft in de VS ongeveer 170 miljoen gebruikers.