Clicky


Klimaatactivisten uiten harde kritiek op nieuwe CO2-doelen Shell

Klimaatactivisten uiten harde kritiek op nieuwe CO2-doelen Shell
14-03-2024 10:38 | Klimaat | auteur ANP

AMSTERDAM - Klimaatactivisten zijn erg kritisch over de aangepaste klimaatdoelen van olie- en gasconcern Shell. Het bedrijf mikt voortaan op een vermindering van de hoeveelheid CO2 per verkochte eenheid energie tussen de 15 en 20 procent in 2030, in plaats van 20 procent.

Milieudefensie wijst erop dat Shell daarmee nog altijd niet voldoet aan het klimaatvonnis van de rechtbank van Den Haag, die Shell verplichtte in 2030 zeker 45 procent minder CO2 uit te stoten dan in 2019. "Het reductiedoel, wat al schandalig laag was, wordt nu nog meer verlaagd en dat is ronduit bizar", reageert campagneleider Nine de Pater.

Het valt Milieudefensie verder op dat Shell zich voor het eerst een doel heeft gesteld om de absolute uitstoot door het gebruik van zijn olieproducten terug te dringen. "Daar staat echter een forse investering in gas tegenover, waardoor niet gezegd is dat dit doel tot CO2-reductie gaat leiden", stelt de organisatie.

Klimaatakkoord Parijs

De activistische belegger Follow This meent dat Shell "wedt op het falen van het klimaatakkoord van Parijs, dat dit decennium bijna een halvering van de emissies vereist". "Beleggers voor de korte termijn belonen Shell vandaag mogelijk met een koerswinst voor het aandeel, maar verantwoordelijke beleggers willen dat Shell verandert", schrijft oprichter Mark van Baal. "Deze terugtrekking beëindigt alle twijfel over de intenties van Shell: het bedrijf wil zo lang mogelijk fossiele brandstoffen blijven oppompen." Hij beschuldigt het Shell-bestuur ervan de wereldeconomie in gevaar te brengen, maar ook de toekomst van het bedrijf zelf.

Follow This dient jaarlijks op de aandeelhoudersvergadering van Shell een voorstel in om het bedrijf op te roepen meer te doen tegen de opwarming van de aarde. De laatste jaren blijft de steun daarvoor steken op ongeveer 20 procent. Dit jaar dient een groep van grote beleggers, waaronder verzekeraars, samen met Follow This die klimaatresolutie in.