Clicky


Halsema: geen strafbare uitingen bij opening Holocaustmuseum

Halsema: geen strafbare uitingen bij opening Holocaustmuseum
14-03-2024 19:58 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum zondag zijn "geen strafbare uitingen geconstateerd", schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. "De afgelopen dagen is gesteld dat er bijvoorbeeld 'Juden raus' en kankerjoden is geroepen", schrijft Halsema. "Dat is op de dag zelf, en ook achteraf nog niet geconstateerd."

De burgemeester roept mensen op die getuige of slachtoffer zijn geweest van antisemitische en andere strafbare uitingen zich te melden. "Het Openbaar Ministerie spant zich in om ook achteraf beschikbaar gestelde beelden te beoordelen op strafbaarheid. Ook als iemand nog aangifte doet, zal het Openbaar Ministerie die aangifte vanzelfsprekend met voorrang beoordelen", schrijft ze.

De opening van het museum ging gepaard met protesten die waren gericht tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog. De protesten waren binnen te horen tijdens de openingsplechtigheid, maar overstemden volgens Halsema de sprekers niet. Ook waren de leuzen die geroepen werden niet verstaanbaar. Halsema noemt ze wel "kwetsend en onbeschoft" en schrijft dat ze door aanwezigen als intimiderend zijn ervaren.

"Tijdens de opening kwamen gruwelijke herinneringen en hedendaags verdriet samen. Dat schuurde en deed pijn maar het hoort ook onvermijdelijk bij een vrije democratie", aldus Halsema.

Halsema bespreekt op 21 maart de gebeurtenissen rond de opening met de gemeenteraad. De Amsterdamse VVD had een debat aangevraagd over de volgens de partij "intimiderende en pijnlijke" protesten "op zeer korte afstand". Fractievoorzitter Daan Wijnants zei dat bezoekers werden geconfronteerd met antisemitische leuzen.