Clicky


Windmolenfunderingsspecialist Sif wil activiteiten uitbreiden

Windmolenfunderingsspecialist Sif wil activiteiten uitbreiden
15-03-2024 10:20 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP

ROERMOND - Sif, een van 's werelds grootste producenten van funderingen voor offshore windmolens, wil zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf met hoofdkantoor in Roermond wil namelijk niet alleen afhankelijk zijn van productie, meldt het bij de publicatie van zijn jaarresultaten.

Zo wil Sif het schroot dat afkomstig is van de ontmanteling van windmolenparken recyclen. Op de middellange tot lange termijn moet die nieuwe activiteit "solide en gezonde rendementen genereren", aldus Sif.

Dat betekent overigens niet dat de vraag naar de funderingspalen van Sif het afgelopen jaar terugliep. Zo werden in 2023 in totaal 141 windmolenfunderingen, zogeheten monopiles, geproduceerd, naast 182 overgangsstukken. Dat waren een jaar eerder nog respectievelijk 130 en 126. Sif rekent bij deze productie in gewicht, wat vorig jaar uitkwam op 192 kiloton tegen 169 kiloton in 2022.

Voor het huidige jaar verwacht Sif dat de productie zal teruglopen tot 165 kiloton. Dat heeft onder meer te maken met een nieuwe fabriek die moet worden opgestart. De bouw van die fabriek in Rotterdam is in april vorig jaar begonnen en verloopt volgens Sif volgens plan. "De eerste monopiles zullen naar verwachting in juli 2024 van de eerste nieuwe assemblagelijn komen en we verwachten dat de fabriek in januari 2025 op volle toeren en capaciteit draait", stelt het bedrijf.

Als gevolg daarvan verwacht Sif voor 2024 een aangepaste winst van 35 miljoen euro. Dat is het resultaat voor aftrek van onder meer rente en belastingen. Voor vorig jaar ging er een dergelijke winst van ruim 42 miljoen euro in de boeken. Maar na het opstarten van de nieuwe fabriek zullen de volumes toenemen, verwacht de onderneming. Zo wordt uitgegaan van een positief resultaat van 135 miljoen euro in 2025, het jaar daarna moet er een winst van 160 miljoen euro worden gerealiseerd.