Clicky


Damen hekelt keuze voor Fransen: fundament weggeslagen

Damen hekelt keuze voor Fransen: fundament weggeslagen
15-03-2024 15:20 | Binnenland | auteur ANP

GORINCHEM - [update 16:45 uur] De Nederlandse scheepsbouwer Damen denkt dat Nederland belangrijke kennis en innovatiemogelijkheden verliest nu het ministerie van Defensie de bouw van vier onderzeeërs aan de Franse concurrent Naval heeft gegund. Het demissionaire kabinet bevestigde vrijdag officieel dat de keuze op dit bedrijf is gevallen.

"Het is een trieste dag. Met de voorlopige gunning van het meest innovatieve Nederlandse maritieme project aan een Frans staatsbedrijf, is het fundament weggeslagen onder onze complete en goed functionerende Nederlandse marinebouw", reageert de scheepswerf.

Volgens Damen raakt de beslissing ook de zogeheten sectoragenda voor de maritieme maakindustrie, waarbij de overheid en scheepsbouwers afspraken maakten om innovatie in de bedrijfstak aan te jagen. "Ondanks deze teleurstellende uitslag blijven we klaarstaan om de Koninklijke Marine te ondersteunen bij het ontwerpen, bouwen en onderhouden van hun marineschepen", benadrukt Damen.

Damen werkte bij de aanbesteding samen met het Zweedse defensieconcern Saab. Saab laat in een verklaring weten kennis te nemen van het besluit van de Nederlandse regering. "Saab blijft ervan overtuigd dat we een zeer sterk bod op tafel hebben gelegd met een concurrerende prijs voor onze onderzeeboten samen met Damen en een substantieel industrieel participatieprogramma. Ons bod zal nationale capaciteiten voor Nederland bouwen en bijdragen aan de veiligheid van Nederland. Ons bod blijft staan."