Clicky


Ruim 2000 boetes voor weigeraars vaccinaties Noordrijn-Westfalen

Ruim 2000 boetes voor weigeraars vaccinaties Noordrijn-Westfalen
16-03-2024 10:58 | Buitenland | auteur ANP

DÜSSELDORF - In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn afgelopen jaar 2096 boetes uitgedeeld aan mensen die weigeren zichzelf of hun kinderen te laten vaccineren tegen de mazelen, meldt de krant Rheinische Post (RP). Sinds maart 2020 is het in Duitsland verplicht voor kinderen die naar de crèche of naar school gaan en voor leraren en gezondheidspersoneel om ingeënt te zijn tegen deze besmettelijke ziekte.

De vaccinweigeraars hebben uiteenlopende boetes gekregen, afhankelijk van de gemeente waarin ze wonen en hun financiële situatie. De bedragen variëren van 100 tot 1200 euro. In enkele gevallen kregen overtreders ook een toegangsverbod opgelegd voor bijvoorbeeld kinderdagverblijven of verpleeghuizen.

Het aantal mensen met mazelen lijkt toe te nemen in de deelstaat die grenst aan Nederland. Dit jaar zijn er volgens RP al 37 gevallen bekend in Noordrijn-Westfalen, terwijl dat er in heel 2023 maar 24 waren. De gezondheidsminister van de deelstaat Karl-Josef Laumann zegt tegen de krant dat driekwart van de besmette mensen ongevaccineerd is.

Afgelopen donderdag meldde de Nederlandse GGD een uitbraak van de mazelen in Eindhoven en omgeving. Alle vijftien besmette mensen waren ongevaccineerd. Het RIVM wijt de uitbraak aan de dalende vaccinatiegraad in Nederland.