Clicky


XR blokkeert toegangswegen Shell Pernis

XR blokkeert toegangswegen Shell Pernis
16-03-2024 14:25 | Weer en Verkeer | auteur ANP

ROTTERDAM - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren actie op de toegangswegen naar Shell Pernis. Ze staan op het kruispunt van de Petroleumweg en de Vondelingenweg en op het kruispunt van de Vondelingenweg en de Botlekweg. Ook een spoor parallel aan de Petroleumweg is geblokkeerd.

XR komt naar eigen zeggen in actie tegen Shell omdat het "nog steeds van plan is om de productie te verhogen en uit te breiden. Tegelijkertijd laat Shell de oude boorplatforms en pijpleidingen in de Noordzee wegroesten."

De woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt dat de actie bij de gemeente is aangemeld en "in principe wordt gefaciliteerd". Zij ziet nog geen aanleiding om maatregelen te nemen. "Als de openbare orde in het geding is, dan gaan we met de demonstranten in gesprek." De politie is bij de actie aanwezig.

Ook in andere landen rond de Noordzee is XR in actie gekomen. Er zijn gelijktijdige manifestaties in Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland. De demonstranten keren zich tegen het toestaan van nieuwe locaties voor olie- en gaswinning op de Noordzee en Waddenzee.