Clicky


Scholz dringt bij Netanyahu aan op langdurige wapenstilstand Gaza

Scholz dringt bij Netanyahu aan op langdurige wapenstilstand Gaza
17-03-2024 20:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/DPA/RTR

JERUZALEM - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft opgeroepen tot een "langduriger staakt-het-vuren", nadat hij in Jeruzalem een ontmoeting had gehad met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Een dergelijk bestand moet volgens Scholz hand in hand gaan met de vrijlating van nog in Gaza vastgehouden gijzelaars. Een Israëlische aanval op Rafah, waarvan Netanyahu eerder zondag nog zei dat die doorgang zal vinden, zou regionale vrede daarentegen "zeer moeilijk" maken, aldus Scholz.

Een spoedig staakt-het-vuren is volgens Scholz dringend nodig om de humanitaire noodsituatie in Gaza het hoofd te bieden. "We kunnen niet toekijken hoe voor de Palestijnen de hongersnood dreigt. Dat zijn wij niet. Dat is niet waar wij voor staan."

Scholz sprak zich ook uit voor een tweestatenoplossing voor het al decennia woedende conflict tussen Israël en de Palestijnen, iets waartegen Netanyahu zich al zijn hele carrière verzet. Volgens Scholz is het oprichten van een Palestijnse staat de enige manier voor Israël om tot "duurzame veiligheid" te komen.

Akkoord

Netanyahu benadrukte na de ontmoeting juist een punt waarop zijn Duitse gast en hij het volgens hem eens zijn, namelijk dat "Hamas geëlimineerd moet worden". Netanyahu: "We hebben geen toekomst als Hamas, dat vastbesloten is genocide tegen ons te plegen, intact blijft."

Over de aangekondigde aanval op Rafah, waar meer dan 1 miljoen Palestijnen hun toevlucht hebben gezocht, zei Netanyahu: "Het is niet iets wat we zullen doen terwijl we de bevolking op hun plek houden. We zullen hen in staat stellen te vertrekken."

Bijna gelijktijdig drong ook Scholzs landgenote Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, aan op een spoedig staakt-het-vuren in Gaza. "Gaza wordt geconfronteerd met hongersnood en we kunnen dit niet accepteren", zei Von der Leyen in Caïro, waar ze net een overeenkomst tot samenwerking had gesloten met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. "Het is van cruciaal belang om snel een akkoord te bereiken over een staakt-het-vuren, zodat meer humanitaire hulp Gaza kan bereiken."