Clicky


Prognose: Poetin wint presidentsverkiezingen met 87 procent

Prognose: Poetin wint presidentsverkiezingen met 87 procent
17-03-2024 20:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - President Vladimir Poetin heeft volgens de eerste prognoses de Russische verkiezingen met zeker 87 procent van de stemmen gewonnen. De Russische staatstelevisie heeft de 71-jarige leider zondag na sluiting van de stembureaus op basis van exitpolls uitgeroepen tot winnaar.

Dat Poetin de verkiezingen naar zich zou toetrekken, stond eigenlijk al bij voorbaat vast. De zittende president had geen tegenstand van betekenis. Oppositieleden werden uitgesloten van deelname, zitten vast, zijn gevlucht of overleden. Ook wezen onafhankelijke waarnemers eerder al op grootschalige fraude.

Het vroege resultaat betekent naar alle waarschijnlijkheid dat Poetin, die sinds 1999 aan de macht is, een nieuwe termijn van zes jaar heeft gewonnen. Hij kan nu Josef Stalin inhalen als de langst dienende leider van Rusland in ruim tweehonderd jaar.

Poetin won volgens de exitpolls 87,8 procent van de stemmen, het hoogste percentage ooit in de post-Sovjetgeschiedenis van Rusland. Enkele uren voordat de stembureaus sloten, overtrof de landelijke opkomst het niveau van 2018 van 67,5 procent. Er werd ook gestemd op het in 2014 geannexeerde schiereiland de Krim, en in vier Oost-Oekraïense regio's die Rusland sinds 2022 gedeeltelijk controleert en claimt.

Aanhangers van Poetins prominentste tegenstander Aleksej Navalny, die vorige maand in een gevangenis in het Noordpoolgebied stierf, hadden de Russen opgeroepen om massaal rond het middaguur te gaan stemmen. Dat zou leiden tot lange rijen, die als een stil protest konden dienen tegen de voorgekookte herverkiezing van Poetin. Het is onduidelijk hoeveel van de 114 miljoen Russische kiezers hebben deelgenomen aan deze stille protesten.

Bij de strenge beveiliging van de stembureaus waren tienduizenden politie- en veiligheidsfunctionarissen betrokken. Mensenrechtenorganisatie OVD Info meldde eerder zondag dat zeker 75 mensen in zeventien steden zijn aangehouden in verband met de verkiezingen. De organisatie verwacht dat het aantal aanhoudingen nog naar boven wordt bijgesteld.