Clicky


Zeeland wil opheldering over bericht onveilige olietankers

Zeeland wil opheldering over bericht onveilige olietankers
19-03-2024 17:00 | Algemeen | auteur ANP

MIDDELBURG - De provincie Zeeland heeft contact opgenomen met de Rijksoverheid over een NRC-bericht dat Rusland afgedankte tankers in Zeeland olie laat halen. "We willen graag weten wat er aan de hand is, om wat voor schepen het gaat en of ze onveilig zijn", zei commissaris van de Koning Han Polman dinsdag.

NRC meldde afgelopen weekend dat Rusland zijn ruwe olie in afgedankte tankers over de wereldzeeën vervoert om westerse sancties te ontwijken. De schepen uit deze 'schaduwvloot' zouden oud, gevaarlijk en slecht verzekerd zijn. Ze hebben zelf ook brandstof nodig, die ze volgens NRC in Zeeland komen halen.

De Zeeuwse Statenfracties van SP, PvdA-GroenLinks, CDA, ChristenUnie en D66 hebben Gedeputeerde Staten vragen gesteld over de kwestie. Ze stellen dat de kans op een milieuramp toeneemt door de bezoeken van afgedankte tankers. De fracties willen onder meer dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de schepen scherp gaat controleren. Ook vragen ze of GS bereid zijn met North Sea Port, de koepelorganisatie van de havens van Vlissingen, Terneuzen en Gent, de "zorgelijke situatie" te bespreken met als doel de oude en slecht onderhouden schepen te weren.