Clicky


CDA niet blij met partijgenoot bij formatie, SGP wel met SGP'er

CDA niet blij met partijgenoot bij formatie, SGP wel met SGP'er
20-03-2024 14:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het CDA is niet blij dat partijgenoot Richard van Zwol informateur wordt in de volgende informatiefase. Samen met oud-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) is hij door PVV-leider Geert Wilders voorgedragen in het Kamerdebat over de formatie, als opvolger van oud-informateur Kim Putters. De SGP is juist wel blij met de voordracht. De partij is voor de vorming van een rechts kabinet.

"Duidelijk is dat de formerende partijen opnieuw niet in staat zijn om zelf mensen te kunnen leveren. Richard van Zwol is een man met een grote staat van dienst binnen de rijksoverheid en Raad van State. Tegelijkertijd ben ik er niet blij mee", laat CDA-leider Henri Bontenbal weten tegenover het ANP. Van Zwol heeft hem woensdagochtend voorafgaand aan het debat laten weten dat hij wordt voorgedragen als nieuwe informateur.

De oud-topambtenaar rondde in januari een groot onderzoek af naar de demografische ontwikkelingen in Nederland in de komende decennia. Een van de kernpunten van de commissie was dat de politiek langjarige afspraken moet maken over de migratie, om de welvaart te behouden. De aanbevelingen gingen Wilders lang niet ver genoeg. De commissie was zich er "blijkbaar onvoldoende van bewust dat Nederland prop en propvol is", reageerde hij destijds.

De SGP hoorde pas van de voordracht van Dijkgraaf toen PVV-leider Geert Wilders dat op het spreekgestoelte in de Tweede Kamer meldde. SGP-leider Chris Stoffer noemt de voordracht van Dijkgraaf "een aangename verrassing". Niettemin had hij het wel graag vooraf geweten. Eerder had een woordvoerder van de SGP-fractie daar niet zo'n moeite mee en benadrukt "dat het Geert Wilders volledig vrij staat te vragen wie hij wil". De SGP steunt de voordracht van de nieuwe informateurs.

De Tweede Kamer stemt later op woensdag over de voordracht van de twee informateurs. Ze kunnen rekenen op een meerderheid door de steun van de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB.

De informateurs in de vorige fases Ronald Plasterk en later Kim Putters waren van PvdA-huize.