Clicky


Nederland koopt voor 150 miljoen aan bommen voor F-16's Oekraïne

Nederland koopt voor 150 miljoen aan bommen voor F-16's Oekraïne
20-03-2024 20:08 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet koopt voor 150 miljoen euro aan munitie voor F-16's die aan Oekraïne worden gegeven. De geleide bommen voor de gevechtsvliegtuigen worden direct bij de industrie gekocht, meldt demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie).

Verder maakt het kabinet 200 miljoen euro vrij om samen met andere landen onbemande vliegtuigen aan te schaffen voor de regering in Kyiv. Het gaat om drones voor verkenningsmissies. "Deze drones zijn reeds in gebruik en hebben zich bewezen op het slagveld", aldus de minister.

Sinds de Russische inval twee jaar geleden heeft het kabinet al voor zo'n 3 miljard euro aan militaire goederen voor Oekraïne gekocht.

Ook zijn opnieuw drie Nederlandse F-16's naar Roemenië gestuurd. Daar worden Oekraïeners op een trainingscentrum opgeleid tot vlieger op een F-16. Met de vliegtuigen worden ook reserveonderdelen en munitie meegestuurd.

De Nederlandse F-16's zijn overbodig geworden, ze worden vervangen door de F-35. Er gaan in totaal achttien Nederlandse F-16's naar Roemenië. Verder worden 24 andere F-16's aan Oekraïne geschonken.