Clicky


Japan Airlines slaat flink in bij Airbus en Boeing

Japan Airlines slaat flink in bij Airbus en Boeing
21-03-2024 09:23 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

TOKIO - [update 10:22 uur] Japan Airlines (JAL) heeft een flinke order geplaatst voor nieuwe vliegtuigen bij Airbus en Boeing. De luchtvaartmaatschappij koopt 32 nieuwe toestellen bij het Europese Airbus en tien vliegtuigen bij het Amerikaanse Boeing, dat de laatste tijd wordt geplaagd door incidenten.

Bij Airbus koopt JAL 21 vliegtuigen van het type A350-900 en 11 A321neo-toestellen. Bij Boeing worden tien 787-9 Dreamliners gekocht. De Japanse maatschappij wil met de vliegtuigen haar vloot vernieuwen en ook het internationale netwerk uitbreiden, met name naar Noord-Amerika en andere delen van Azië.

Met de order zijn miljarden dollars gemoeid. De vliegtuigen zullen in de komende zes jaar in gebruik worden genomen.

Begin dit jaar kwam JAL nog in het nieuws door een botsing van een vliegtuig van de Japanse kustwacht met een A350 van de maatschappij op de luchthaven Haneda in Tokio. Het vliegtuig van JAL vervoerde honderden mensen en vloog in brand. Alle 367 passagiers en twaalf bemanningsleden wisten te ontkomen aan de brand. Vijf van de zes inzittenden van het kleinere kustwachtvliegtuig kwamen wel om het leven.

Ook Korean Air Lines heeft een miljardenbestelling geplaatst bij Airbus. De Zuid-Koreaanse maatschappij koopt 27 vliegtuigen van het type A350-1000 en zes A350-900-toestellen. Doorgaans worden bij grote orders wel kortingen gegeven.