Clicky


Onderzoeksraad doet geen onderzoek naar rellen Eritreeërs in Den Haag

Onderzoeksraad doet geen onderzoek naar rellen Eritreeërs in Den Haag
21-03-2024 10:27 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 13:45 uur] De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet geen onderzoek naar de rellen rond een Eritrees feest in Den Haag vorige maand. Op verzoek van de gemeenteraad had de gemeente de OVV gevraagd om zo'n onderzoek, maar de raad zegt niet bevoegd te zijn.

Voorzitter Chris van Dam zegt dat de Onderzoeksraad onderzoek doet naar "voorvallen die de veiligheid van mensen, dieren of zaken in gevaar hebben gebracht". Een verstoring van de openbare orde valt daar niet onder, aldus Van Dam.

Enkele honderden tegenstanders van het bewind in Eritrea belaagden op 17 februari een Haags zalencentrum. Voorstanders van het regime waren daar bijeengekomen voor een nieuwjaarsfeest. De aanvallers hadden volgens de gemeente honkbalknuppels en hockeysticks bij zich en probeerden het gebouw binnen te dringen. Ze bekogelden agenten met stenen en vuurwerk, trokken verkeersborden uit de stoep en belaagden journalisten. Twee politievoertuigen en een toerbus gingen in vlammen op. Zeker zestien mensen zijn opgepakt, 29 agenten raakten gewond.

'Een gegeven'

Bij de rellen gingen twee politievoertuigen en een toerbus in vlammen op. Het vuur sloeg deels over naar het zalencentrum. Binnen waren in totaal 1600 mensen, niet alleen voor het Eritrese feest, maar ook anderen die een bruiloft en een verloving vierden. Door de rellen was het lastig om hen te evacueren.

De Onderzoeksraad zegt eerder wel te hebben gepleit om ook onderzoek te mogen doen naar problemen rond openbare orde. De Raad van State zag dat echter niet zitten en daarom kwam het er niet van. De beperking is voor de Onderzoeksraad nu "een gegeven", aldus een woordvoerster van het OVV.

Oproep

Uit een analyse van de gemeente kwam naar voren dat er op sociale media al was opgeroepen om de bijeenkomst aan te vallen. Daarvoor was iemand opgepakt, maar burgemeester Jan van Zanen werd hier niet van op de hoogte gebracht. Op de dag van het feest werden de bussen met feestgangers gevolgd door anderen en zijn spotters gezien rond het zalencentrum. Toch waren er aanvankelijk te weinig agenten en werden ME'ers van de andere kant van het land in allerijl naar Den Haag gebracht. De gemeenteraad wilde weten hoe dit kan.

Den Haag heeft ook contact met de commerciële onderzoeksbureaus Berenschot en COT. "Zij hebben veel expertise op het domein van veiligheid en doen regelmatig onderzoek op lokaal niveau", zei de Haagse burgemeester. Het is nog niet bekend of een van hen het onderzoek naar de rellen doet, nu de OVV afhaakt.