Clicky


Brandend voorwerp gegooid richting Israëlische ambassade

Brandend voorwerp gegooid richting Israëlische ambassade
21-03-2024 12:28 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 12:48 uur] Donderdagochtend rond 10.50 uur is een brandend voorwerp richting de Israëlische ambassade gegooid, meldt de politie. Die heeft een verdachte aangehouden. Er zijn geen gewonden als gevolg van het incident.

Een woordvoerder van de politie zegt dat het voorwerp het pand heeft geraakt. "Daar lijkt het wel op, ja." De schade aan het gebouw valt volgens hem mee. De woordvoerder kan niet zeggen of het voorwerp een molotovcocktail was. "Dat wordt nog onderzocht."

Er is een ruime afzetting rondom het pand aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. De politie is met veel mensen aanwezig, maar zegt dat er op dit moment geen sprake is van een gevaarlijke situatie.

De aangehouden man werd ingerekend in de buurt van de Johan de Wittlaan. De woordvoerder geeft geen informatie over de identiteit van de verdachte.

Een woordvoerder van de Israëlische ambassade kon nog geen commentaar geven. Of de medewerkers van de ambassade zijn geëvacueerd, is niet duidelijk. Daarover doet de politiewoordvoerder geen uitspraken.

Het Centrum Documentatie en Informatie Israël (CIDI) spreekt op X van "een nieuwe stap in een glijdende schaal van haat en geweld tegen Joden en de Joodse staat Israël".

In februari besloot het stadsbestuur de ambassade extra te beveiligen. Er werden zwarte schermen rond het pand opgezet en de aanwezigheid van politie werd opgeschaald. Ook werd in die maand de Johan de Wittlaan afgezet en een noodbevel afgekondigd door de Haagse burgemeester Jan van Zanen.

Israël heeft sinds oktober zware aanvallen uitgevoerd op de Palestijnse Gazastrook, waar de organisatie Hamas aan de macht is. Die voerde begin oktober dodelijke aanslagen uit in Israël.