Clicky


Bronnen: China en Rusland sluiten deal met Houthi's over scheepvaart op Rode Zee

Bronnen: China en Rusland sluiten deal met Houthi's over scheepvaart op Rode Zee
21-03-2024 14:00 | Algemeen | auteur ANP/BLOOMBERG

SANAA - Rusland en China hebben garanties van de Houthi-rebellen gekregen dat hun schepen Jemen kunnen passeren zonder aangevallen te worden, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. De Houthi's krijgen als tegenprestatie mogelijk diplomatieke hulp binnen internationale organisaties.

Het is onduidelijk waar die diplomatieke steun precies uit moet bestaan. De landen zouden bijvoorbeeld resoluties tegen de Houthi's kunnen tegenhouden. Zo heeft zowel China als Rusland vetorecht binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Houthi's voeren vanuit Jemen al maanden aanvallen uit op de internationale scheepvaart. Ze beschieten vaartuigen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Daarmee ontregelen ze een belangrijke doorvoerroute voor vrachtverkeer. Sommige scheepvaartbedrijven kiezen uit voorzorg voor een veel langere route.

De rebellen zeggen de aanvallen uit te voeren uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook. Ze willen dat Israël daar de strijd staakt. Volgens de Houthi's hebben ze het voorzien op schepen die gelinkt kunnen worden aan de VS, het Verenigd Koninkrijk en Israël, maar het zou soms misgaan bij de identificatie van schepen.

China en Rusland wilden volgens Bloomberg daarom mogelijk meer garanties. Er zou een overeenkomst zijn bereikt na overleg tussen hun diplomaten in Oman en een kopstuk van de rebellen. Die rebellen en de regeringen van de landen hebben officieel nog niet bevestigd dat er zo'n deal is gesloten.