Clicky


Rutte: EU-leiders minder kritisch over Israël dan Nederland

Rutte: EU-leiders minder kritisch over Israël dan Nederland
21-03-2024 14:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - [update 15:00 uur] De EU-leiders zullen op hun top in Brussel minder scherpe uitspraken doen over de oorlog in Gaza dan Nederland zou willen, verwacht demissionair premier Mark Rutte. "Het zal ongetwijfeld verwaterder zijn", zegt de premier bij aankomst. Hij rekent er wel op "dat we eruit kunnen komen".

De EU-landen denken vanouds heel verschillend over het conflict tussen Israël en de Palestijnen en nu ook weer over het offensief van Israël in Gaza. Op de laatste toppen meden ze het onderwerp, om niet te verzanden in een ruzie zonder uitweg. Maar nu de nood in Gaza groeit hebben ze zich voorgenomen toch stelling te nemen.

Ruttes "inschatting op dit moment is dat we eruit kunnen komen", maar "het kan ook zijn dat ik hier vanavond sta en zeg het is niet gelukt". Er zijn EU-lidstaten die er bijvoorbeeld niets voor voelen om Israël op te roepen om Rafah niet binnen te trekken. Onder meer Oostenrijk, Tsjechië en ook Duitsland zijn ervoor beducht Israël te zeer in de weg te lopen.

De conclusies van de leiders zullen "wat minder scherp zijn" dan die van Rutte zelf, waarschuwt hij daarom. Rutte zei eerder deze week in de Tweede Kamer dat een grootschalige grondoperatie van Israël in Rafah voor Nederland een "gamechanger" zou zijn. Dan worden sancties tegen Israël niet meer uitgesloten.

Aan het begin van de top spreken de 27 EU-leiders met secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. Ze overleggen met Guterres onder meer over de situatie in Gaza en de oorlog in Oekraïne. De VN-topman zei bij binnenkomst dat een staakt-het-vuren nodig is in Gaza. "Burgers moeten daar worden beschermd."

EU-buitenlandchef Josep Borrell zei blij te zijn dat de conclusies van deze top over de oorlog in Gaza veel verder zullen gaan dan bij eerdere bijeenkomsten. De Spanjaard verklaarde verder dat hij hoopt dat de Europese regeringsleiders een "krachtige boodschap" aan Israël zullen sturen dat het moet stoppen met het tegenhouden van humanitaire hulp voor Gaza.