Clicky


18 en 20 jaar cel voor moord in opdracht

18 en 20 jaar cel voor moord in opdracht
21-03-2024 14:57 | Misdaad | auteur Redactie

DORDRECHT - De rechtbank in Dordrecht heeft donderdag twee verdachten veroordeeld voor het doodschieten van een een man in Zuidland. Omdat er een duidelijk plan was om het slachtoffer te doden is hier sprake van moord. Aan de opdrachtgever is een celstraf van 20 jaar opgelegd en de schutter een celstraf van 18 jaar.

Door de schutter is verklaard dat hij met de opdrachtgever was overeengekomen dat hij twintig gram cocaïne zou ontvangen voor het onder druk zetten van een zakelijk contact, maar dat hij ter plaatse zag dat de opdrachtgever het slachtoffer neerschoot, hem het vuurwapen in handen drukte en zelf wegging. De rechtbank volgt die uitleg niet.

Uit het berichtenverkeer tussen de schutter en opdrachtgever blijkt dat zij in de weken voor de moord een prijs hebben afgesproken en daarna is er gesproken over de dag waarop de moord uitgevoerd zou moeten plaatsvinden. Ook blijkt dat de opdrachtgever in de dagen voorafgaand aan de moord grote (contante) geldbedragen heeft gepind.

Op de dag van de moord hebben de schutter en de opdrachtgever uitgebreid contact met elkaar gehad. Zo heeft de opdrachtgever de ingang van de wijk in de gaten gehouden, om te zien wanneer het slachtoffer terugkeerde naar zijn woning. En hebben de opdrachtgever en de schutter samen besproken wat de beste vluchtroute voor de schutter zou zijn en van welke kant de politie zou komen. De gebruikte vluchtauto stond al een uur klaar. Ook heeft de opdrachtgever aangegeven op welk moment de schutter toe moest slaan.

De impact van de gewelddadige dood van het slachtoffer op de levens van de nabestaanden, waaronder zijn kinderen, is enorm. Dat bleek ook op de zitting bij het voorlezen van de slachtofferverklaringen van de partner en de moeder van het slachtoffer.

De moord is gepleegd midden in een woonwijk. Buurtbewoners hebben schoten gehoord en zijn getuige geweest van de pogingen van de hulpdiensten om het leven van het slachtoffer te redden. 

Om de samenleving ook na het uitzitten van hun straf tegen de verdachten te beschermen wordt de maatregel in het kader van artikel 38z opgelegd. Dat betekent dat ze na hun straf onder langdurig toezicht komen te staan en er gedragbeïnvloedende en vrijheidbeperkende maatregelen kunnen worden opgelegd. 

Ook moeten de verdachten (gezamenlijk) schadevergoedingen betalen aan de partner, kinderen en de moeder van het slachtoffer. Bij elkaar opgeteld komt dit in totaal op een bedrag van bijna 90.000 euro.