Clicky


Artsen in Boston transplanteren nier van varken naar patiënt

Artsen in Boston transplanteren nier van varken naar patiënt
21-03-2024 16:27 | Buitenland | auteur ANP

BOSTON - Artsen in Boston hebben de nier van een genetisch gemodificeerd varken getransplanteerd naar een 62-jarige patiënt. Het is de eerste keer dat zo'n ingreep is uitgevoerd, schrijft The New York Times. De krant omschrijft de ingreep als een medische mijlpaal.

De eerste tekenen zouden na de ingreep veelbelovend zijn. De patiënt is alweer op de been en kan mogelijk snel worden ontslagen uit het Massachusetts General Hospital. Een betrokken arts zei dat dialyse uiteindelijk overbodig kan worden als dergelijke nieren op grote schaal getransplanteerd kunnen worden.

Het varken is genetisch gemodificeerd door een biotechbedrijf, eGenesis. Dat verwijderde meerdere genen om de kans kleiner te maken dat het orgaan afgestoten zou worden door een menselijk lichaam. Ook kreeg het dier een aantal menselijk genen.

Artsen in New York hadden in 2021 al eens een nier van een genetisch gemodificeerd varken geplaatst in een patiënt, maar het ging toen om een persoon die hersendood was. Het lukte in Maryland herhaaldelijk om harten uit gemodificeerde varkens over te zetten naar mensen.

In de VS staan zo'n 100.000 mensen op een wachtlijst om een donornier te krijgen. Het overzetten van organen van dieren naar mensen staat bekend als xenotransplantatie en wordt al decennia gezien als mogelijke oplossing voor orgaantekorten. De patiënt in Boston kreeg zijn speciale varkensnier afgelopen weekend.