Clicky


Vertrouwen tussen formerende partijen groeit, zegt Omtzigt

Vertrouwen tussen formerende partijen groeit, zegt Omtzigt
21-03-2024 17:12 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het onderlinge vertrouwen tussen de partijen die onderhandelen over een kabinet groeit, is de observatie van Pieter Omtzigt. De partijleider van NSC vindt dat zijn partij en PVV, VVD en BBB woensdag tijdens het debat over de formatie netjes met elkaar omgingen.

De onderhandelaars gaan de komende tijd meer werken aan de onderlinge verhoudingen, zegt hij na een "prima sessie over werkafspraken" met de leiders van de andere formerende partijen en de nieuwe informateurs.

De band tussen de partijleiders is de afgelopen maanden lang niet altijd goed geweest. Aan het einde van de onderhandelingsronde onder leiding van toenmalig informateur Ronald Plasterk liep Omtzigt vroegtijdig weg, omdat hij vond dat financiële stukken te laat waren aangeleverd. Later lekte via De Telegraaf uit dat aanwezigen bij de gesprekken klaagden over de emotionele houding van Omtzigt, die gepaard zou zijn gegaan met stemverheffing, weglopen en huilbuien.

De partijleider van NSC vindt het belangrijk om vroeg in de onderhandelingen over een akkoord op hoofdlijnen te praten over de financiën. "Ik denk dat het belangrijk is dat er op een gegeven moment overeenstemming is over het financiële kader, want dit raakt alles."