Clicky


Blinken aangekomen in Tel Aviv voor gesprekken met Netanyahu

Blinken aangekomen in Tel Aviv voor gesprekken met Netanyahu
22-03-2024 10:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

TEL AVIV - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is aangekomen in Tel Aviv. Na gesprekken in Saudi-Arabië en Egypte vervolgt hij nu zijn Midden-Oostenreis met een bezoek aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Ze zullen het waarschijnlijk hebben over de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnse bevolking in de Gazastrook, maar Blinken zal ook de Amerikaanse oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren herhalen. De Verenigde Staten hebben daarvoor een resolutie ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De raadsleden stemmen vrijdag over het voorstel.

Tot nog toe is het de Veiligheidsraad niet gelukt om een resolutie over een staakt-het-vuren aan te nemen, maar dat was met name omdat de Amerikanen dwars lagen. Nu Washington zelf het initiatief heeft genomen, zal de oproep mogelijk voor het eerst wel worden aangenomen.

De VS steunen Israël in de strijd tegen Hamas, maar nemen de laatste weken wel een steeds strengere toon aan. Het Witte Huis vindt dat Israël zich meer moet inspannen om de burgerbevolking in Gaza te ontzien.