Clicky


Rusland is volgens Kremlinwoordvoerder in oorlog met Oekraïne

Rusland is volgens Kremlinwoordvoerder in oorlog met Oekraïne
22-03-2024 12:22 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU - Rusland is in oorlog met Oekraïne volgens een woordvoerder van het Kremlin. Hij stapt daarmee af van de term "speciale militaire operatie" waarmee het Kremlin de aanvallen doorgaans omschrijft. Het woord oorlog was taboe. Maar volgens woordvoerder Dmitri Peskov is de speciale militaire operatie een oorlog geworden door de massale militaire steun van de westerse landen aan Oekraïne.

De strijd in Oekraïne barstte in 2014 al los maar bleef voornamelijk tot het oosten beperkt waar ook een bestandslijn werd afgesproken. In februari 2022 begon Rusland met een invasie van Oekraïne in een poging een doorbraak te forceren. De frontlijn is al geruime tijd nauwelijks veranderd.

Maar volgens Peskov blijft het oorspronkelijke doel van het Kremlin ervoor te zorgen dat Oekraïne militair geen bedreiging vormt voor Rusland en voor Russische burgers. Daarnaast is nu volgens hem ook het doel om "de door Oekraïne bezette delen" te bevrijden. Dat zijn gebieden die Rusland eenzijdig geannexeerd, maar niet veroverd heeft.

Rusland heeft de Krim en de oostelijke regio Donbas sinds 2014 vrijwel geheel in handen. Tijdens 'de militaire operatie' hebben de Russen ook twee zuidelijke provincies langs de Zwarte Zee en de Zee van Azov, Cherson en Zaporizja, geannexeerd. Maar die zijn maar voor een deel door Russen veroverd.