Clicky


Netanyahu zegt Rafah desnoods zonder steun VS binnen te gaan

Netanyahu zegt Rafah desnoods zonder steun VS binnen te gaan
22-03-2024 16:13 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

TEL AVIV - [update 17:00 uur] Als de Verenigde Staten Israël niet steunen bij een grootschalige aanval op de stad Rafah, zal Israël die uitvoeren zonder Amerikaanse steun. Het is anders niet mogelijk om Hamas te verslaan, heeft premier Benjamin Netanyahu gezegd na een overleg met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Rafah ligt in het zuiden van Gaza. Meer dan een miljoen Palestijnen zijn daar naartoe gevlucht door de Israëlische aanvallen op de rest van de strook. De Amerikaanse regering heeft bezwaar tegen een inval omdat de burgers in dat gebied geen kant op kunnen. Blinken heeft die bezwaren tijdens een bezoek aan het Midden-Oosten besproken met de Israëlische premier.

"We hebben geen mogelijkheden om Hamas te verslaan zonder Rafah binnen te gaan en de bataljons die daar nog over zijn uit te schakelen", zei Netanyahu na overleg met Blinken. "Ik heb hem gezegd dat ik hoop dat we dat kunnen doen met steun van de Verenigde Staten, maar zo nodig doen we het alleen."

Blinken op zijn beurt benadrukte dat het noodzakelijk is burgers in Gaza te beschermen en humanitaire hulp te verlenen via zowel land- als zeeroutes. Hij besprak ook de inspanningen om een akkoord te bereiken over een staakt-het-vuren van minstens zes weken, dat de vrijlating van gijzelaars garandeert en een toename van humanitaire hulp mogelijk moet maken.