Clicky


Amazon in beroep tegen Franse boete om monitoren werknemers

Amazon in beroep tegen Franse boete om monitoren werknemers
22-03-2024 20:50 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

PARIJS - Amazon gaat in beroep tegen een miljoenenboete die het Amerikaanse bedrijf in januari in Frankrijk kreeg van de toezichthouder voor gegevensbescherming. Volgens die toezichthouder CNIL worden in de distributiecentra van het concern in Frankrijk enkele duizenden werknemers "overdreven indringend" in de gaten gehouden, zonder medewerkers hierover goed te informeren.

De boete bedraagt 32 miljoen euro. Amazon stelt het "zeer oneens" te zijn met de "feitelijk onjuiste" conclusies van de CNIL, aldus een verklaring van de grote webwinkel. Amazon had eerder al gezegd dat de monitoringssystemen nodig zijn "om veiligheid, kwaliteit en efficiëntie te garanderen".

De CNIL meldde in januari dat via de scanners waarmee werknemers pakketten verwerken, ook hun prestaties in de gaten worden gehouden. Die apparaten registreerden bijvoorbeeld momenten waarop werknemers tien minuten of langer de scanner niet gebruikten. Dat is volgens de toezichthouder illegaal. Met een ander systeem werd gemeten hoe snel medewerkers pakketten scanden en die vereiste snelheid is volgens de CNIL ook overdreven.

De Franse toezichthouder stelde verder dat werknemers onder constante druk staan en regelmatig moeten verantwoorden waarom ze even van hun plek waren. Daarnaast werd in de gaten gehouden wanneer een medewerker het magazijn binnen kwam en wanneer diegene daadwerkelijk aan de dienst begon.