Clicky


Rusland: dodental aanslag bij Moskou staat op 133

Rusland: dodental aanslag bij Moskou staat op 133
23-03-2024 10:15 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU - [update 15:05 uur] Het dodental door de aanslag nabij Moskou op vrijdagavond staat volgens het onderzoeksbureau van de Russische overheid op 133, nadat het zaterdagochtend 115 doden had gemeld. Margarita Simonyan, het hoofd van de staatsgecontroleerde televisieomroep RT, zei eerder zaterdag dat er 143 doden zouden zijn gevallen.

Reddingswerkers zoeken nog volop naar lichamen tussen het puin in het muziekcentrum Crocus City Hall, in Krasnogorsk even buiten Moskou, waar aanvallers vrijdagavond binnenvielen. Ze vuurden met automatische geweren op bezoekers en stichtten ook brand, waarna een deel van het dak naar beneden kwam. Volgens de gouverneur van Moskou, Andrej Vorobjov, duurt het nog meerdere dagen voor de hulpdiensten het gebouw helemaal hebben doorzocht.

Zaterdagochtend werden ook de eerste arrestaties verricht na de aanslag. De Russische veiligheidsdienst FSB meldde dat elf personen zijn aangehouden. Vier van hen zouden rechtstreeks betrokken zijn geweest bij de aanval op de concertzaal.

De FSB claimt dat er een connectie is tussen de vermeende aanvallers en Oekraïne, maar een medewerker van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwerpt die bewering en noemt betrokkenheid van Kyiv "absurd". Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.