Clicky


VS 'sluiten niets uit' als Israël doorgaat met invasie van Rafah

VS 'sluiten niets uit' als Israël doorgaat met invasie van Rafah
24-03-2024 23:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris "sluit niets uit" mocht Israël ondanks grote Amerikaanse bezwaren doorgaan met een grondaanval op Rafah, de grensstad in het zuiden van Gaza waar naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen verblijven. Dat zei Harris toen ABC News vroeg of een dergelijke militaire operatie "consequenties" van Amerikaanse zijde zou hebben.

Harris noemde een eventuele Israëlische aanval op Rafah in hetzelfde interview een "grote fout". "Ik heb de kaarten bestudeerd", zei ze. "Deze mensen kunnen nergens heen. En we hebben het over ongeveer anderhalf miljoen mensen die in Rafah zijn, omdat hen werd verteld daarheen te gaan."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eerder deze maand dat hij een plan had goedgekeurd om Rafah binnen te vallen. President Joe Biden uitte daarop "diepe zorgen" over de veiligheid van de vele burgers die zich in de stad schuilhouden.

Zaterdag ondertekende Biden een wet die de financiering van de Amerikaanse overheid voor de rest van het jaar regelt. Het pakket ter waarde van 1,2 biljoen dollar omvat 3,8 miljard dollar aan jaarlijkse militaire hulp aan Israël. Ook bepaalt de wet dat de Amerikaanse financiering van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA tot maart 2025 geblokkeerd blijft.