Clicky


Nederlandse overheidstekort loopt op tot 0,3 procent

Nederlandse overheidstekort loopt op tot 0,3 procent
25-03-2024 09:57 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse overheid heeft vorig jaar 3,5 miljard euro meer uitgegeven dan dat er binnenkwam. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt op basis van de eerste, voorlopige cijfers over de overheidsfinanciën van 2023.

Volgens het statistiekbureau betekent dit dat het overheidstekort is opgelopen tot 0,3 procent van de totale omvang van de economie. Een jaar eerder bedroeg dit tekort nog 0,1 procent. Daarmee voldoet Nederland nog wel ruim aan de norm van Brussel die staat op maximaal 3 procent.

De totale uitgaven gingen met bijna 8 procent omhoog. Er ging voornamelijk meer geld naar sociale uitkeringen, waaronder ook de zorguitgaven vallen. De overheid verhoogde onder meer de toeslagen. Daarnaast was de overheid miljarden extra kwijt aan de salarissen van overheidspersoneel.

Inkomsten

De inkomsten gingen ook omhoog, met 7 procent. De belastingen en premies stegen met wel 35 miljard euro. Maar daartegenover stonden lagere overige inkomsten. Mede door lagere energieprijzen verdiende de overheid minder aan aardgas.

Volgens het CBS is het tekort van de overheid over afgelopen jaar lager uitgevallen dan eerder door het Centraal Planbureau (CPB) en het ministerie van Financiën werd geraamd, iets wat de laatste jaren vaker voorkomt. Zo ging de Najaarsnota in november nog uit van een min van 1,8 procent.

Het CBS becijfert verder dat de schuld van de overheid eind vorig jaar 481 miljard euro bedroeg. Dit was nagenoeg evenveel als een jaar eerder. Daarmee bedroeg de overheidsschuld 46,5 procent van de totale omvang van de economie. De Europese norm hiervoor gaat uit van een maximale schuld van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp).