Clicky


Advocaat Roethof 6 weken geschorst voor lekken informatie

Advocaat Roethof 6 weken geschorst voor lekken informatie
25-03-2024 10:25 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Strafrechtadvocaat Gerald Roethof krijgt een onvoorwaardelijke schorsing van zes weken opgelegd voor het lekken van informatie in een lopend onderzoek. Dit staat in een uitspraak van de Raad van Discipline in Amsterdam. Die behandelt klachten over de advocatuur. Daarnaast wordt Roethof met ingang van 15 april voor nog eens vier weken geschorst voor eerdere vastgestelde tuchtrechtelijke overtredingen. Dit betekent dat hij in die periode zijn praktijk als advocaat niet mag uitoefenen.

Roethof wordt verdacht van het lekken van informatie uit een strafdossier, terwijl zijn cliënt beperkingen waren opgelegd. Volgens de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft Roethof de regels voor advocaten geschonden. De Raad van Discipline oordeelde maandag dat deze klacht gegrond is.

De zaak draait om een cliënt van Roethof die in de zomer van 2020 is aangehouden. Daarop volgde een huiszoeking, waarbij een groot geldbedrag is gevonden. De cliënt zat vast in beperking, wat betekent dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben, en dat geen verder contact met de buitenwereld. Ook de advocaat mag dan geen informatie lekken. Toch bespraken drie anonieme gebruikers op de versleutelde berichtendienst Encrochat het bedrag dat in beslag was genomen. Volgens de Raad van Discipline "valt met voldoende zekerheid vast te stellen dat mr. Roethof de aan zijn cliënt opgelegde beperkingen heeft geschonden door met derden informatie over de strafzaak van zijn cliënt te delen".

De advocaat heeft dertig dagen de tijd om tegen de schorsing in hoger beroep te gaan. In dat geval gaat de schorsing nog niet in. In de tweede zaak is hoger beroep niet mogelijk. Die gaat over een voorwaardelijke schorsing van vier weken die de raad in het verleden aan Roethof heeft opgelegd. Hij kreeg een proeftijd van twee jaar, waarin hij niet opnieuw de regels mocht overtreden. Dat is in die proeftijd wel gebeurd. Daarom heeft de deken van de Orde van Advocaten de raad gevraagd de voorwaardelijke schorsing van vier weken op te leggen. De raad heeft dit verzoek toegewezen.