Clicky


Israël laaiend over VN-oproep en cancelt overleg met Washington

Israël laaiend over VN-oproep en cancelt overleg met Washington
25-03-2024 16:38 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

JERUZALEM - [update 17:05 uur] Israël is woedend over de oproep van de VN-Veiligheidsraad tot een bestand in de Gazastrook en heeft een overleg met Washington op het laatste moment geannuleerd.

Het afgeblazen beraad kwam voort uit de Amerikaanse onvrede over een gepland Israëlisch offensief in de stad Rafah in het Palestijns gebied, waar zich honderdduizenden vluchtelingen bevinden.

Israël reageert zich nu af op de Verenigde Staten omdat de Amerikanen geen veto gebruikten om de oproep in de raad tegen te houden. De VS onthielden zich bij de stemming over de resolutie.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwijt de regering-Biden terug te krabbelen na eerdere steun. De houding van de VS zou schadelijk zijn voor de strijd van Israël tegen Hamas en de poging gijzelaars vrij te krijgen. Het geeft Hamas de hoop dat door internationale druk een staakt-het-vuren mogelijk is zonder "de vrijlating van onze ontvoerden", aldus Netanyahu.

Washington, dat als de sterkste bondgenoot van Israël geldt, verzette zich driemaal met een veto tegen een resolutie voor een staakt-het-vuren. Het Witte Huis zegt dat de onthouding bij de jongste stemming geen verschuiving van beleid is.