Clicky


Rechtbank geeft NOS en Egbers tot na Pasen om te schikken

Rechtbank geeft NOS en Egbers tot na Pasen om te schikken
25-03-2024 16:47 | Binnenland | auteur ANP

LELYSTAD - Tom Egbers en de NOS krijgen van de rechtbank de tijd tot de dinsdag na Pasen om gezamenlijk tot een oplossing te komen in het geschil over de terugkeer van Egbers op televisie. Als beide partijen er dan niet uit zijn, gaat de rechtbank een vonnis vellen. De uitspraak zal dan worden gedaan op 16 april

Dat heeft de rechtbank in Lelystad maandagmiddag bekendgemaakt. De twee partijen gingen maandag kort in overleg om tot een schikking te komen. Maar de rechter achtte het verstandig de partijen wat meer tijd te geven.

Egbers eist in het kort geding dat hij weer bij de NOS aan het werk kan. De sportpresentator zit al een jaar thuis nadat de Volkskrant had geschreven over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer van NOS Sport.

Egbers vreest dat hij na veertig jaar de NOS via de achterdeur moet verlaten, vertelde zijn advocaat Joost Quant tijdens de behandeling van het kort geding. Hij weet na een jaar thuiszitten niet waarom hij niet weer aan het werk kan bij de NOS. Volgens Quant is niet duidelijk wat voor meldingen van grensoverschrijdend gedrag er tegen hem liggen en kan de NOS die ook niet bewijzen. Ondertussen wordt de presentator "verguisd in de media". Dat de 66-jarige Egbers bijna zijn pensioenleeftijd heeft bereikt, maakt volgens Quant niet uit. Het is volgens de advocaat "essentieel" dat de presentator terugkeert.

De NOS heeft nog niet meegewerkt aan een terugkeer van Egbers omdat dat weerstand zou oproepen bij redactieleden van NOS Sport, zei advocaat Saskia Le Noble in de rechtszaal. Met Egbers zijn vervolgens gesprekken gevoerd voor het maken van twee documentaires van elk drie of vier afleveringen. Dat liep uiteindelijk spaak, omdat er sprake zou zijn geweest van "weerstand" op de redactie. Ook een terugkeer bij het programma Andere Tijden Sport van NTR werd besproken, maar ook daar was wantrouwen tussen Egbers en de redactie, aldus de advocaat.