Clicky


Minister Adriaansens opent walstroomaansluiting Damen Shiprepair Amsterdam

Minister Adriaansens opent walstroomaansluiting Damen Shiprepair Amsterdam
26-03-2024 10:15 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - Op maandag 25 maart is de nieuwe walstroominstallatie voor het grootste dok van Damen Shiprepair Amsterdam officieel in gebruik genomen. Tijdens het werkbezoek van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat sloot zij voor de allereerste keer de installatie aan.

“We zijn vereerd dat we deze belangrijke stap in onze transitie naar een duurzame toekomst mogen nemen in het bijzijn van de minister”, licht Tjeerd Schulting, managing director van Damen Shiprepair Amsterdam toe. “Met de installatie zetten we nog meer in op verduurzaming en dat sluit goed aan bij de verwachting van onze klanten. Ook daarin maken we grote stappen met onder andere het verduurzamen van schepen.”

Stiller en groener

Sinds vorig jaar is er hard gewerkt om de mobiele installatie in te kunnen zetten voor zeegaande schepen die voor reparatie, onderhoud of ombouw in het grootste droogdok van Damen Shiprepair Amsterdam verblijven. Hierdoor hoeven schepen niet langer gebruik te maken van de eigen dieselgeneratoren om energie op te wekken, maar komt dit van de stillere en ‘groenere’ walstroominstallatie.

De installatie bestaat uit een nieuw aangelegd elektriciteitsnet en een mobiele container met daarin een frequentieregelaar. Dit zorgt voor aansluitmogelijkheden van 690, 440 of 400 Volt en een frequentie van 50 of 60 Hz. De mobiele container geeft de mogelijkheid om de aansluiting op iedere gewenste locatie rondom het dok, en afhankelijk van de behoefte van het schip, te installeren.

Werkbezoek

De opening van de walstroominstallatie was onderdeel van het werkbezoek van de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Gezant Sectoragenda Maritieme Maakindustrie, Kees van der Staaij. Zij kregen een rondleiding op de werf en werden bijgepraat over, onder andere, het belang van de werf voor Amsterdam als havenstad.