Clicky


FSB: Westerse landen en Oekraïne achter aanslag bij Moskou

FSB: Westerse landen en Oekraïne achter aanslag bij Moskou
26-03-2024 14:04 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - Het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB zegt dat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne achter de aanslag zitten op een concertzaal bij Moskou. Dat bericht het Russische persbureau TASS.

FSB-voorman Aleksandr Bortnikov zei dat inlichtingendiensten uit de drie landen de aanslagplegers geholpen zouden hebben. Hij verklaarde ook dat de daders naar Oekraïne wilden gaan en na hun vlucht een "heldenontvangst" gekregen zouden hebben.

"We geloven dat de actie is voorbereid door de radicale moslims zelf en is gefaciliteerd door westerse inlichtingendiensten", zei Bortnikov. "De Oekraïense diensten zijn hier ook rechtstreeks bij betrokken."

140 slachtoffers

De aanslag heeft het leven gekost aan ongeveer 140 mensen. Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De Russische autoriteiten hebben meerdere verdachten opgepakt.

Ook een andere Russische topfunctionaris wees naar Oekraïne. Secretaris Nikolaj Patroesjev van de veiligheidsraad van Rusland kreeg de vraag of dat buurland of IS verantwoordelijk is voor de aanslag. "Oekraïne natuurlijk", reageerde hij.

Rol Oekraïners

Oekraïne ontkent iets met de moordpartij in de concertzaal te maken te hebben. Topfunctionaris Mychajlo Podoljak zei dat FSB-baas Bortnikov en Patroesjev "leugens" verspreiden over zijn land.