Clicky


VN-expert: gronden om te geloven dat Israël genocide pleegt

VN-expert: gronden om te geloven dat Israël genocide pleegt
26-03-2024 16:40 | Buitenland | auteur ANP/RTR

GENÈVE - De VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, Francesca Albanese, zegt dat er "redelijke gronden" zijn om aan te nemen dat Israël genocide pleegt in de Gazastrook. Ze roept landen op tot het onmiddellijk opleggen van sancties.

De expert deelde dinsdag in de VN-Mensenrechtenraad haar bevindingen na analyse van de Israëlische operaties in Gaza. Volgens Albanese kunnen de vele doden, de grote verwoesting in Gaza en het leed van de bevolking op het eerste gezicht alleen worden geïnterpreteerd "als bewijs van de intentie om de Palestijnen als groep systematisch te vernietigen".

Een van de belangrijkste bevindingen van Albanese is dat "Israëls uitvoerende en militaire leiding en militairen" de basis van het internationaal humanitair recht opzettelijk zouden verdraaien om genocide tegen het Palestijnse volk te legitimeren. Volgens Albanese is de genocide een "escalerende fase" in een langer lopend proces van "uitwissing" dat de Palestijnen als volk verstikt.

Voedseltekorten

Israël, dat niet bij de bijeenkomst van de raad in Genève was, verwerpt de bevindingen. Het land heeft herhaaldelijk ontkend dat het genocide pleegt. De Israëlische missie in Genève stelt dat de Israëlische militaire operaties gericht zijn op het uitschakelen van Hamas, die een bloedbad in Israël veroorzaakte, en dat er geen oorlog tegen Palestijnse burgers wordt gevoerd.

De oorlog tussen Israël en Hamas brak op 7 oktober uit. Sindsdien zijn volgens Albanese ruim 32.000 Palestijnen om het leven gekomen. Onder hen zijn meer dan 13.000 kinderen. Nog eens 12.000 mensen liggen vermoedelijk dood onder het puin. Het aantal gewonden ligt rond de 75.000. Zo'n 70 procent van de woongebieden is verwoest en 80 procent van de bevolking is ontheemd geraakt. Door de voedseltekorten dreigt er een hongersnood.

Albanese is een van de onafhankelijke mensenrechtenexperts die voor de Verenigde Naties rapporteren en advies uitbrengen over bepaalde ontwikkelingen. De Italiaanse werd in 2022 benoemd als speciaal rapporteur.