Clicky


Grote brand bij palletfabriek Brunssum

Grote brand bij palletfabriek Brunssum [+foto's]
26-03-2024 22:47 | Brand | auteur ANP

BRUNSSUM - [update 08:35 uur] De brand in een grote stapel pallets op het terrein van een palletfabriek in het Limburgse Brunssum is uit. Omstreeks 02.30 uur gaf de brandweer het sein brand meester, wat betekent dat de brand onder controle is en het vuur zich niet verder meer zal uitbreiden. Het nablussen duurde nog tot woensdag 06.00 uur, meldt de brandweer. Er smeult nog wel wat na, en de brandweer blijft daar nog even bij.

De brand op het terrein aan de Kranenpool brak dinsdag rond 21.00 uur uit. Er was sprake van een flinke vlammenzee. De brand woedde in een stapel pallets van 40 bij 50 meter en een hoogte van 5 meter. Voorkomen kon worden dat het vuur oversloeg naar vrachtwagens en omliggende gebouwen, maar er zijn nog wat extra pallets verloren gegaan, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De woordvoerder vertelt dat er honderdduizenden pallets tegen elkaar aan stonden. "Het was een heel groot blok." De pallets brandden volgens hem meteen goed. "Het is een open structuur, het hout is droog. Dat steekt elkaar snel aan", vertelt hij. Met heftrucks is geprobeerd een brandgang te maken, om te voorkomen dat nog meer pallets vlam zouden vatten. Dat lukte deels, zegt hij. Om de boel beter te kunnen blussen, werden de brandhaarden met een shovel uit elkaar gehaald.

De houtresten van het 'palletblok' smeulen nog wel na, aldus de brandweer. Die is daarom nog ongeveer tot het middaguur met twee voertuigen aanwezig om het gecontroleerd te laten uitbranden en verder af te blussen.