Clicky


Nieuwssite: gevoelige documenten verdwenen bij Europol

Nieuwssite: gevoelige documenten verdwenen bij Europol
27-03-2024 10:15 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Bij politieorganisatie Europol in Den Haag zijn gevoelige documenten verdwenen, bericht nieuwssite Politico na eigen onderzoek. Het zou onder meer gaan om personeelsdossiers van belangrijke bestuurders van de organisatie.

De documenten zouden afgelopen zomer zijn verdwenen. Het gaat naar verluidt om de personeelsdossiers van topvrouw Catherine De Bolle en bestuurders Jürgen Ebner, Andrei Lințǎ en Jean-Philippe Lecouffe.

De nieuwssite bemachtigde een interne notitie van de organisatie. Daar staat in dat in september is aangekaart dat documenten over meerdere medewerkers waren verdwenen. Daarna zou aan het licht zijn gekomen dat meer gegevens weg zijn.

Ernstige inbreuk

Het voorval wordt omschreven als een ernstige inbreuk op de veiligheid. De dossiers lagen in een beveiligde ruimte in het hoofdkwartier van de EU-organisatie, een samenwerkingsverband van landelijke politiediensten.

Gevoelige personeelsdossiers zitten in een kluis waar maar weinig mensen de combinatie van kennen, zegt een ingewijde tegen de nieuwssite. Het is volkomen onduidelijk hoe de dossiers verdwenen en dat zorgt intern voor onrust.

Intern conflict

Na het voorval zou hoofd personeelszaken Massimiliano Bettin tijdelijk naar huis zijn gestuurd. Er wordt gespeculeerd dat de dossiers zijn weggehaald om Bettin te beschadigen om een intern conflict, zegt een bron tegen Politico.

Sommige documenten doken later weer op. Een burger zou ze ergens in Den Haag hebben gevonden en leverde de dossiers in bij een politiebureau. Europol wilde tegenover Politico niet reageren.