Clicky


Luchtvaartmaatschappij SAS schrapt 800 banen

Luchtvaartmaatschappij SAS schrapt 800 banen
12-11-2012 11:17 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
(Novum/AP) - De Zweedse luchtvaartmaatschappij SAS schrapt achthonderd banen en zet het mes in pensioenen en salarissen. SAS wil hiermee drie miljard Zweedse kroon (350 miljoen euro) besparen. Topman Rickard Gustafson noemt de stap maandag 'de laatste mogelijkheid' om SAS te laten voorbestaan.

SAS meldde een overeenkomst te hebben gesloten over een geldinjectie van de Zweedse overheid en een aantal grote banken. Zij zijn bereid 3,5 miljard kroon in de luchtvaartmaatschappij te steken, onder voorwaarde dat het kostenbesparingsplan volledig wordt doorgezet. SAS moet hierover nog overeenstemming bereiken met de vakbonden.

Het bedrijf is daarnaast van plan drie miljard kroon op te halen door de regionale maatschappij Wideröe te verkopen. Ook worden grondafhandelingsactiviteiten en andere bezittingen afgestoten. Deze stappen moet SAS minder afhankelijk maken van bankleningen.

Het afstoten van onderdelen en de hervormingen brengen het personeelsbestand van SAS uiteindelijk terug van vijftien- naar negenduizend. Het personeel moet nog ingelicht worden over de plannen.

"We hebben al een aantal jaar geen geld verdiend en we kunnen niet doorgaan als we niet bewijzen dat we wel geld kunnen ophalen en winst kunnen maken", zei Gustafson in Stockholm. "Onze kredietverleners hebben ons deze kans te geven om het bedrijf weer succesvol te maken."



De aankondiging van SAS kwam tijdens de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers. Het bedrijf boekte een winst van 434 miljoen kroon. De omzet steeg vijf procent tot 11,1 miljard kroon. Over heel vorig jaar boekte het bedrijf een nettoverlies van 1,7 miljard kroon.

SAS is voor de helft eigendom van Zweden, Noorwegen en Denemarken. Zweden heeft met 21,4 procent van de aandelen het grootste aandeel van de drie landen. Geen enkele regering heeft tot nu toe gereageerd op de plannen.