Clicky


Oppositie presenteert Initiatiefwet openbaar vervoer

Oppositie presenteert Initiatiefwet openbaar vervoer
30-06-2011 09:52 | Algemeen | auteur de redactie
GroenLinks, SP, PvdA en D66 presenteren vandaag gezamenlijk hun initiatiefwet voor goed openbaar vervoer in de grote steden. Deze wet maakt het voor Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht mogelijk om hun eigen vervoersbedrijf te houden. Minister Schultz probeert de steden te dwingen tot openbare aanbesteding en bovendien 120 miljoen euro te bezuinigen.

Tweede Kamerlid Ineke van Gent: "Schultz wil daadkracht uitstralen, maar wat we zien is een dove minster. Doof voor de zorgen van bestuurders van haar eigen partij, die de noodklok luiden. Doof voor werkgevers én werknemers. Doof voor chauffeurs, conducteurs én de reizigers. Doof voor argumenten en alternatieven."

De huidige kabinetsplannen schrijven een verplichte aanbesteding voor waardoor de drie publieke vervoersbedrijven GVB, RET en HTM verkocht moeten worden. De initiatiefwet biedt hiermee volgens de indieners een oplossing om uit de impasse te komen waar het openbaar vervoer nu inzit. Het personeel van de drie vervoersbedrijven verzet zich namelijk fel tegen de plannen waaraan minister Schultz ook nog eens 120 miljoen aan bezuinigingen heeft gekoppeld

Van Gent vindt het beleid van Schultz inconsequent: "Ze predikt decentralisatie, maar dwingt de grote steden hun openbaar vervoer te organiseren op de manier dat zij dat wil. Dat is staatdirigisme. Laat de grote steden hun eigen keuze maken."

GroenLinks ziet alternatieven. "Als je bijvoorbeeld de A4 Midden Delfland niet zouden aanleggen, houden we genoeg geld over om tien jaar lang het openbaar vervoer in de grote steden op niveau te houden. Daar zijn per saldo veel méér mensen mee gebaat", rekent Van Gent voor.

Dagelijks, reizen 2 miljoen mensen met het openbaar vervoer in deze steden. Van Gent: "Openbaar vervoer is de ruggengraat van het verkeer in de grote steden en daarmee de stedelijke economie. Wie economisch herstel wenst, kan daar niet aan voorbij gaan."