Clicky


Acties Almeerse buschauffeurs van de baan

Acties Almeerse buschauffeurs van de baan
27-07-2011 12:08 | Algemeen | auteur de redactie
ALMERE (Novum) - De buschauffeurs in Almere hebben een akkoord bereikt met Connexxion in een conflict over het instapbeleid en kaartjes kopen in de bus. Acties in het Almeerse busvervoer zijn hierdoor van de baan, zegt bestuurder vervoer bij FNV Bondgenoten Paul van Golde.

Passagiers mogen in Almere tot 19.00 uur ook achter instappen. Dat is een eis van de gemeente. Na 19.00 uur mag de vervoerder zelf bepalen wat hij doet. Om zwartrijden te voorkomen besloot Connexxion dat passagiers vanaf 19.00 uur alleen voorin bij de buschauffeur mogen instappen, zoals in veel regio's het geval is.

Dat leidde volgens de buschauffeurs tot veel onbegrip en agressie onder de reizigers omdat ze dan weer wel en dan weer niet achter in mochten stappen. De chauffeurs eisten dat passagiers ook 's avonds achter mogen instappen.

Connexxion liet vorige week weten daarmee in te stemmen. "Het liefst hebben ook wij liever dat heel de dag alleen voorin mag worden ingestapt, maar dat was door de eis van de gemeente geen optie", legt Van Golde uit.

De chauffeurs willen ook een einde aan het gebruik van contant geld in de bus. Connexxion wees er eerder op dat passagiers volgens landelijke richtlijnen een kaartje in de bus moeten kunnen kopen. Nu heeft Connexxion volgens de bestuurder toegezegd dat minder contant geld meegaat.

Ook wordt bekeken of het geld toch kan worden uitgebannen. "Een kaartje kun je bijvoorbeeld ook kopen met een chipknip", stelt Van Olde. "In veel Europese landen gebeurt dat al." Connexxion houdt de chauffeurs iedere twee maanden op de hoogte over de vorderingen. "Als het naar onze zin niet snel genoeg gaat, kunnen we altijd nog in actie komen."

Een woordvoerder van Connexxion zegt over een aantal dagen pas met een bericht naar buiten te komen.