Clicky


KNV: pas de regels voor doorwerken na 65 aan

KNV: pas de regels voor doorwerken na 65 aan
19-01-2012 09:59 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
DEN HAAG - Werkgeversorganisatie voor het personenvervoer, Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), roept minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om de regels rond het (vrijwillig) doorwerken na de leeftijd van 65 jaar, aan te passen. De wil om 65-plussers in te zetten is er, maar de huidige wetgeving levert in de praktijk te veel problemen op voor werkgevers én werknemers.

Vergrijzing
De toenemende vergrijzing maakt het in dienst nemen van werknemers van 65 jaar en ouder een steeds reëlere optie voor werkgevers. Ook het huidige regeerakkoord vermeldt de ambitie om ervoor te zorgen dat 'vrijwillig langer doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd aantrekkelijk blijft'. Juist de sectoren van het taxi- en touringcarvervoer bieden 65-plussers veel extra werkgelegenheid. Het verzorgen van taxi- of touringcarritten is bij uitstek geschikt voor de oudere werknemer, die over het algemeen aangeeft liever niet fulltime, maar parttime te willen werken. Uit een inventarisatie van KNV onder haar leden blijkt dat er onder werkgevers veel animo bestaat voor het behoud van de meer ervaren werknemer.

Belemmeringen
Echter, de huidige wetgeving belemmert die ontwikkeling en levert praktische problemen op voor werkgevers en werknemers. Zo ziet een werkgever zich in het geval van 65-plussers gesteld voor een hoger risico op arbeidsongeschiktheid. Dat leidt ertoe dat partijen in de praktijk hun toevlucht nemen tot een overeenkomst voor bepaalde tijd. Dan dient echter het probleem van de Ragetlie-regel zich aan. Want het aansluitend aanbieden van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zonder inachtneming van een tussenpoos van minstens drie maanden, leidt op grond van artikel 7:667 lid 4 B.W. (de Ragetlie-regel) onherroepelijk tot de consequentie dat de nieuwe arbeidsovereenkomst geldt als een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Een mogelijke constructie waarin drie maanden gewacht wordt voordat een nieuw contract wordt aangeboden, zorgt er in de praktijk voor dat de werknemer op zoek gaat naar een andere werkgever.

Vervolgens geldt voor de werknemer van 65 jaar en ouder dat, in geval van ziekte, het loon gedurende 104 weken doorbetaald dient te worden - een periode waarin tevens een opzegverbod geldt. Regels die er voor zorgen dat dienstverbanden met 65-plussers vaak niet tot stand komen.

Daarnaast zorgt de verplichting van werkgevers om 65-plussers na arbeidsongeschiktheid te laten re-integreren voor bezwaren. In de praktijk zal een pensioengerechtigde immers nooit aanspraak maken op een WIA-uitkering. Tot slot leveren de lange opzegtermijnen problemen op. Onverkorte toepassing van dergelijke opzegtermijnen wordt in geval van dienstverbanden met 65-plussers onredelijk geacht.

Om de mogelijkheden voor de inzet van 65-plussers te verruimen, pleit KNV voor de volgende maatregelen:
• Regel dat een 65-plusser in alle gevallen alleen een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, en voor de duur van maximaal een jaar, kan aangaan. Als alternatief zou er voor kunnen worden gekozen dat de Ragetlie-regel niet op 65-plussers van toepassing is.
• Regel dat de periode betreffende de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte, in geval van dienstverbanden met 65-plussers, gemaximeerd wordt op zes weken.
• Verkort in geval van dienstverbanden met 65-plussers, de periode waarin het opzegverbod tijdens ziekte geldt, tot een half jaar.
• Beperk de re-integratieverplichtingen voor 65-plussers.
• Verkort de opzegtermijnen in geval van arbeidsovereenkomsten met 65-plussers tot maximaal twee maanden.

KNV roept de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het wettelijk kader aan te passen, conform het Regeerakkoord.