Clicky


Stremming spoor Amsterdam kan langer duren

Stremming spoor Amsterdam kan langer duren
22-04-2012 10:24 | Ongevallen | auteur de redactie
(Novum) - Het is mogelijk dat het spoor door het treinongeval in Amsterdam langer gestremd blijft. "We weten nog niet of het spoor of de bovenleiding door het ongeluk beschadigd is geraakt", legt een woordvoerder van de NS uit.

Op de site geeft de NS de verwachting dat het treinverkeer rond 13.00 uur weer volgens schema rijdt. "Dat is een voorlopige verwachting", legt de woordvoerder uit. "De Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn nog bezig met het onderzoek."

Zolang de onderzoekers ter plaatse bezig zijn worden de stoptrein en de sneltrein die zaterdag frontaal op elkaar botsten niet van hun plaats gehaald. "Het ongeluk gebeurde al om 18.15 uur, maar pas rond 21.30 waren alle inzittenden de trein uit. De inspecteurs konden dus pas aan de slag toen het al donker was en sommige zaken kun je alleen bij daglicht onderzoeken."

Het is nog niet duidelijk wanneer de onderzoekers klaar zijn. "Dan kunnen we de treinen wegslepen. Pas als de treinen weg zijn, kunnen we zien of het spoor of de bovenleiding beschadigd is geraakt", verklaart de woordvoerder.

Het spoor ten westen van Amsterdam Centraal is een van de drukste trajecten in Nederland. "Een geluk bij een ongeluk is dat het nu zondag is. Maar we realiseren ons heel goed dat dit morgen een van de belangrijkste trajecten is waarover iedereen naar zijn werk gaat."

Bij het ongeluk vielen 42 zwaargewonden. Daarnaast hebben 75 lichtgewonden zich in een ziekenhuis laten behandelen. De gemeente Amsterdam komt zondagmiddag met nieuwe informatie over de gewonden, zegt een woordvoerder.

De politie heeft het onderzoek ter plaatse zaterdagavond al afgerond. Over de oorzaak is volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) nog weinig te zeggen. Een machinist ligt zwaargewond in een ziekenhuis. De ander is lichamelijk niet zwaargewond, maar is in een zodanige staat dat hij nog geen verklaring kan afleggen.

De drie onderzoeken die worden gedaan richten zich op verschillende zaken. De politie bekijkt of iemand strafbaar heeft gehandeld. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat onder meer na of de vergunningen in orde zijn en of de infrastructuur aan de eisen voldoet. De Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt welke lessen uit het ongeluk te trekken zijn.