Clicky


Minister: sprinter lijkt door rood te zijn gegaan

Minister: sprinter lijkt door rood te zijn gegaan
23-04-2012 11:16 | Ongevallen | auteur de redactie
AMSTERDAM (Novum) - Het lijkt erop dat de sprinter die zaterdag frontaal op een sneltrein botste een rood sein heeft gepasseerd. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) maandag op basis van de eerste onderzoeksresultaten van de Inspectie Leefomgeving en Transport in een Kamerbrief.

Verder onderzoek van de data moet volgens haar zekerheid geven. Alle betrokkenen worden geïnterviewd en ook wordt bekeken welke factoren verder een rol hebben gespeeld.

Bij het ongeluk vielen 117 gewonden, onder wie 42 zwaargewonden. Achttien gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen voor verdere behandeling. Zondag overleed een 68-jarige vrouw uit het oosten van het land aan haar verwondingen. De minister wenst de nabestaanden en gewonden in haar brief veel kracht en sterkte toe.

De hulpverlening is volgens de minister snel en goed op gang gekomen. "Vanuit verschillende kanten wordt waardering uitgesproken over het functioneren van deze hulpverlening. Ik sluit mij hier graag bij aan."

De inspectie gaat onder meer na of de vergunningen in orde zijn en of de infrastructuur aan de eisen voldoet. De Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt welke lessen uit het ongeluk te trekken zijn. De politie gaat na of iemand strafbaar heeft gehandeld. Ook spoorbeheerder Prorail en de NS hebben een onderzoek ingesteld.