Clicky


FNV in kort geding tegen Connexxion: ziekmakende bussen van de weg

FNV in kort geding tegen Connexxion: ziekmakende bussen van de weg
12-06-2012 10:04 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
Bij de rechtbank in Assen dient donderdag 14 juni het kort geding dat FNV Bureau Beroepsziekten (BBZ) samen met FNV Bondgenoten heeft aangespannen tegen Connexxion Zuidwest Drenthe. Met deze stap wil de FNV het bedrijf dwingen de ziekmakende arbeidsomstandigheden van chauffeurs die rijden op busjes van het merk Mercedes Sprinter City 35 te verbeteren. BBZ-directeur Marian Schaapman: "Connexxion zorgt niet goed voor zijn chauffeurs. Deze ziekmakende bussen moeten van de weg."

De gang naar de rechter volgt nadat BBZ vorig jaar december namens de chauffeurs een nieuw actiemiddel in stelling bracht: PreCash, de preventieve, collectieve aansprakelijkheidsstelling. Geen aansprakelijkheidsstelling van een werkgever achteraf, zoals BBZ normaal namens werknemers met een beroepsziekte doet. Maar vooraf, om ongelukken te voorkomen en collectief namens alle chauffeurs.

Marian Schaapman: "Onder druk van de Precash, dus collectieve aansprakelijkheidsstelling, en door een klacht bij de Arbeidsinspectie die gegrond is verklaard, heeft Connexxion uiteindelijk afspraken met ons gemaakt. Er zouden andere bussen worden ingezet en roosters zouden verbeteren. Maar het lijken loze beloften. Men houdt de chauffeurs aan het lijntje. Sinds wij op 7 december 2011 de collectieve aansprakelijkstelling lieten uitgaan is er al weer een half jaar verstreken."

Het gevolg is dat chauffeurs nog steeds in dezelfde omstreden Mercedes-busjes rijden die niet deugen (vering, stoel, ergonomie en afmetingen cabine). Daardoor hebben zij vrijwel allemaal te maken gekregen met gezondheidsproblemen, zoals rug- ,nek- arm- en knieklachten en hoofdpijn. Schaapman: "Onze eis is dat de Mercedes bussen per 1 juli a.s. door Connexxion uit de roulatie worden gehaald. Inmiddels hebben zich de eerste chauffeurs bij ons gemeld die langdurig zijn uitgevallen. Dat is nu precies wat wij hadden willen voorkomen met onze PreCash-actie. Het is onverantwoord dat de chauffeurs nog langer moeten rijden op deze ziekmakende bussen!"