Clicky


CNV Vakmensen wil snel duidelijkheid over toekomst Syntus

CNV Vakmensen wil snel duidelijkheid over toekomst Syntus
20-06-2012 09:51 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
CNV Vakmensen wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de toekomst van vervoerbedrijf Syntus. In een open brief aan de aandeelhouders en de provincies Gelderland en Overijssel doen de gezamenlijke vakbonden hiertoe een dringende oproep. Peter de Ridder, onderhandelaar van CNV Vakmensen: "De onrust bij Syntus wordt steeds groter. Gaat het bedrijf failliet of niet? En wat dan? Je kunt de mensen niet met deze onzekerheid de vakantie insturen."

De bonden hebben de afgelopen weken meermalen overleg gehad met de interim-directie en met de Raad van Commissarissen van Syntus. "We waarderen de inspanningen om Syntus overeind te houden. En we begrijpen dat er tijd nodig is om de plannen uit te werken. Maar inmiddels zijn er ruim twee weken verstreken en de tijd dringt. Syntus heeft bijna geen geld meer om de salarissen te betalen. Werknemers mogen geen vakantiedagen en tijd-voor-tijduren meer laten uitbetalen. Geen wonder dat de mensen zich grote zorgen maken. Straks komen ze van vakantie terug en is het bedrijf failliet! Wij willen van het bedrijf en van de aandeelhouders de garantie dat dat niet gebeurt."

De bonden hebben van de twee aandeelhouders (NS en het Franse vervoerbedrijf Keolis) geëist:
- dat Syntus - mocht het zover komen - in ieder geval niet voor 1 oktober failliet zal gaan
- dat zij garant staan voor alle rechten die de werknemers bij Syntus hebben opgebouwd
- dat zij garant staan voor een goed sociaal plan

Tot nu toe hebben de aandeelhouders dit geweigerd. Intussen houden zijn alle opties open, ook een faillissement.

Woensdagochtend 20 juni om 10.00 uur overhandigen de bonden een open brief aan aandeelhouder NS, op het hoofdkantoor in Utrecht. Later op de dag gaan de bonden - met dezelfde brief - naar de Gedeputeerde Staten van Overijssel en Gelderland.

De Ridder: "We willen zo snel mogelijk garanties, zodat de rust in het bedrijf terugkeert. Ook de provincies hebben hierin een zware verantwoordelijkheid. Ze hebben zich rijk gerekend en hadden moeten beseffen dat goed openbaar vervoer gewoon niet voor deze prijs kan. Ze zijn mede verantwoordelijk voor de gevolgen die reizigers dagelijks ondervinden: uitval van ritten, bussen die te vroeg of te laat vertrekken, onveilige bussen, onoverzichtelijke en dure kaartjes. Bij een eventueel faillissement van Syntus zullen we de provincies aansprakelijk stellen."

Syntus verzorgt het busvervoer in een deel van Overijssel en Gelderland en het treinverkeer in de Achterhoek. Er werken in totaal zo'n 1.200 mensen.