Clicky


Consolid schrapt concurrentiebeding uit uitzendcontracten

Consolid schrapt concurrentiebeding uit uitzendcontracten
04-07-2012 10:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
Uitzendorganisatie Consolid schrapt het concurrentiebeding uit de contracten met uitzendkrachten. Consolid komt hiermee tegemoet aan een dringend verzoek van CNV Vakmensen.

"Het schrappen van het concurrentiebeding is goed nieuws voor uitzendkrachten die via Consolid werken", zegt CNV-bestuurder Anton Meijerman. "Het concurrentiebeding hield voor hen in dat zij niet bij de inlenende partij, bijvoorbeeld Qbuzz, in dienst mochten komen.

CNV Vakmensen kreeg hierover klachten van leden bij Qbuzz. Meijerman: "De klachten waren naar ons idee terecht: zo’n concurrentiebeding is in strijd met de wet en zou onmiddellijk moeten worden geschrapt. Wij hebben dit aangekaart bij Qbuzz. Maar omdat Qbuzz de inlenende partij is - en juridisch gezien dus niet de werkgever - hebben wij Consolid hierop aangesproken."

Na overleg met de directie van Consolid kwam deze met de volgende verklaring:

"Ondanks dat het hebben van een concurrentiebeding niet verboden is, hebben wij wel begrip voor de door u aangehaalde argumenten. Sterker nog, op basis van uw verzoek gaan wij stoppen met het opnemen van een concurrentiebeding in onze uitzendovereenkomsten. Wel vragen wij van onze (ex-)medewerkers een melding te maken van een verzoek van een opdrachtgever om bij haar in dienst te treden ofwel anderszins werkzaamheden voor of ten behoeve van haar te verrichten. Onze uitzendkrachten met een overeenkomst met een concurrentiebeding zullen wij berichten dat het artikel in de arbeidsovereenkomst komt te vervallen en gewijzigd wordt zoals hierboven beschreven. Uiteraard geldt deze aanpassing ook voor de toekomstige medewerkers van Consolid."

"Een mooi resultaat dus", vindt Meijerman. "Dat hebben we mede te danken aan de CNV-bedrijfsledengroep van Qbuzz in Groningen, die het initiatief heeft genomen om een informatieavond te organiseren voor uitzendkrachten. Tijdens deze avond kwam de kwestie van het concurrentiebeding aan het licht."

CNV Vakmensen wil graag weten of uitzendkrachten krijgen waar ze recht op hebben en of alle regels goed worden toegepast. Daarom organiseert de bond in september en/of oktober looncontrole-avonden voor uitzendkrachten. Tijden en locaties volgen nog. Ook niet-leden zijn welkom!