Clicky


NS stelt fabrikant Fyra aansprakelijk

NS stelt fabrikant Fyra aansprakelijk
19-01-2013 17:20 | Nieuw Materieel | auteur de redactie
(Novum) - De NS stelt de fabrikant van de Fyra, het Italiaanse bedrijf Ansaldobreda, aansprakelijk voor de problemen met de trein. Het spoorbedrijf stopt per direct met de afname van nieuwe Fyra-treinen tot de problemen zijn opgelost. Dat laat de NS zaterdag weten. Op dit moment zijn negen van de zestien door de NS bestelde Fyra's afgeleverd.

De afgelopen dagen bleken de Fyra-treinen onvoldoende bestand tegen het winterse weer. IJsblokken die tijdens de rit van de treinen afvallen, beschadigden voertuigen. NS besloot daarom uit voorzorg voorlopig geen Fyra-treinen meer te laten rijden over de hogesnelheidslijn. De binnenlandse hogesnelheidstrein blijft overigens wel rijden. Hierbij wordt een ander treintype ingezet.

Ook voor het winterse weer waren er al flink wat problemen met de hogesnelheidstrein. Ansaldobreda stelde daarover eerder dat uit technisch onderzoek was gebleken dat die problemen niet te wijten waren aan de trein, maar aan het spoorsysteem dat er ligt.

Directeur van de NS Bert Meerstadt vindt dat reizigers moeten kunnen rekenen op een betrouwbare en stabiele dienstverlening richting Brussel. "De opstartproblemen, in combinatie met het ontstane veiligheidsrisico door de veroorzaakte schade door ijsblokken, tonen aan dat de Fyra op het ogenblik niet voldoet aan wat wij met de fabrikant hebben afgesproken", aldus de directeur in een verklaring.

De NS stelt de directie van de Italiaanse fabrikant te hebben gewezen op garantiebepalingen in de koopovereenkomst. Ook gaat de NS een onafhankelijk partij vragen de betrouwbaarheid van het Fyra-materieel uit te voeren, voordat de treinen weer in worden gezet.

Eerder op de dag werd al bekend dat de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS af wil van een bestelling van Fyra-treinen. De NMBS heeft drie treinstellen besteld bij Ansaldobreda, maar kreeg er nog geen enkele geleverd. De spoorwegmaatschappij onderzoekt nu of de bestelling kan worden geannuleerd.

Maandag overleggen de NS en de NMBS over alternatieve reisopties. Zo proberen ze zo spoedig mogelijk een directe intercityverbinding tussen Roosendaal en Antwerpen op poten te zetten, aldus de NS. De binnenlandse Fyra-verbinding tussen Amsterdam en Breda, de Thalys en de verdubbelde stoptreinverbindingen van Roosendaal naar België blijven de komende dagen van kracht.

Reizigersvereniging Rover stelt dat reizigers het inmiddels helemaal hebben gehad met de 'fiascotrein'. Rover en reizigersvereniging TreinTramBus pleiten voor het openstellen van de Thalys tegen een normaal tarief tussen Brussel en Amsterdam zolang de problemen met de Fyra aanhouden. Mensen zoeken momenteel onder meer door de problemen met de Fyra vervoersalternatieven om in België of Nederland te komen.

Ook zien de twee reizigersverenigingen graag dat de in december opgeheven Beneluxtrein weer gaat rijden. "Die was weliswaar niet perfect en liet reizigers ook wel eens in de steek, maar hij was veel betrouwbaarder dan de Fyra", zegt een woordvoerder van TreinTramBus.