Clicky


Fyra-bouwer AnsaldoBreda naar rechter om afname treinen

Fyra-bouwer AnsaldoBreda naar rechter om afname treinen
14-06-2013 23:53 | Nieuw Materieel | auteur de redactie
(Novum) - Fyra-bouwer AnsaldoBreda wil dat de NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS alsnog alle negentien bestelde treinen afnemen. De Italiaanse producent heeft daarom een kort geding aangespannen. Dat laten de Nederlandse advocaten van AnsaldoBreda, Hans de Savornin Lohman en Stein van Thiel, vrijdag weten.

"AnsaldoBreda heeft een contract gesloten met de NS en NMBS waarin afspraken zijn gemaakt", aldus Van Thiel. "Daar houden de spoorbedrijven zich niet aan." De NS zou zestien treinen afnemen, de NMBS drie. Tot nu toe heeft de NS negen treinen afgenomen. Per trein gaat het om een bedrag van zo'n twintig miljoen euro.

Het kort geding dient vrijdag 28 juni bij de rechtbank in Utrecht. Eerder vrijdag werd bekend dat de NMBS maandag bij die rechtbank ook een kort geding indient tegen ING. De Belgische spoorwegen willen hun aanbetaling terug van AnsaldoBreda. Een Italiaanse rechter verbood dat echter. ING verstrekte de NMBS een bankgarantie.

De NS en het Nederlandse kabinet besloten vorige week de stekker uit de Fyra te trekken vanwege de technische mankementen van de trein. Daarmee volgden ze de NMBS, die de Italiaanse hogesnelheidstreinen als eerste opgaf. De NS noemde de V250-trein 'niet voldoende betrouwbaar om een robuuste dienstregeling mogelijk te maken'.

AnsaldoBreda wijst de beschuldigingen van de spoorwegmaatschappijen echter van de hand. De NS en NMBS zouden zelf schuldig zijn aan de problemen omdat onvoldoende maatregelen werden getroffen bij onder meer rijden in de sneeuw.