Clicky


NS wil nieuwe locomotieven voor Fyra-traject

NS wil nieuwe locomotieven voor Fyra-traject
01-07-2013 13:17 | Nieuw Materieel | auteur de redactie
(Novum) - De NS wil met Traxx-locomotieven van de Canadese fabrikant Bombardier de uitgevallen Fyra-treinen vervangen. Dat meldt het spoorwegbedrijf maandag. Het is nog onduidelijk hoeveel locomotieven de NS wil hebben. Een woordvoerder kan niet zeggen of de toestellen worden gekocht of gehuurd.

Ook is nog niet duidelijk wanneer de treintoestellen kunnen worden ingezet. De Traxx-locomotieven kunnen volgens de NS op relatief korte termijn zowel op het klassieke spoor als op de hogesnelheidslijn gaan rijden. De NS wil het materieel inzetten als uitbreiding op de lijn Den Haag-Brussel en voor het vervoer over de hogesnelheidslijn.

Omdat de NS zich op dwingende spoed beroept, kan het bedrijf de aanbestedingsregels omzeilen. De vervangende locomotief is volgens het bedrijf in het belang van de reiziger. Of de treinreiziger met de nieuwe locomotieven nog steeds sneller in België komt, kan de woordvoerder niet zeggen. De Traxx kan 160 kilometer per uur, de Fyra kon 250. De Traxx-locomotieven rijden ook al op het Nederlandse traject naar Breda.

De Traxx-locomotieven zijn volgens de woordvoerder een tijdelijke oplossing. "Het voordeel van de Traxx is dat de locomotief op zowel conventioneel spoor als op de hsl kan rijden. Op termijn willen we echter weer snelle treinen op de route naar België." De NS heeft daarvoor een aantal oplossingen voor ogen, zoals Thalys, Eurostar en de nieuwe generatie intercity's die tot tweehonderd kilometer per uur kunnen rijden.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) heeft de NS en de Belgische vervoerder NMBS tot 1 oktober de tijd gegeven om met een alternatief te komen voor de uitgevallen Fyra. Als Mansveld het plan met een onvoldoende beoordeelt, komt de hsl-concessie van de NS in het geding. Die concessie houdt in dat de NS tegen een betaling van 101 miljoen euro per jaar als enige over het hsl-spoor mag rijden.