Clicky


Ruimteveer Endeavour succesvol gelanceerd

Ruimteveer Endeavour succesvol gelanceerd
16-05-2011 17:17 | Buitenland | auteur de redactie
CAPE CANAVERAL - Om 14.57 uur Nederlandse tijd is voor de laatste keer het Amerikaanse ruimteveer Endeavour vertrokken naar de ruimte. De vlucht werd ruim twee weken uitgesteld vanwege technische problemen, maar de lancering verliep vlekkeloos.

De Endeavour zal op zijn laatste reis onder meer een proefsysteem voor deeltjesfysica afleveren bij het internationaal ruimtestation ISS. De ruimtemissie staat onder leiding van astronaut Mark Kelly, de echtgenoot van politica Gabrielle Giffords die in januari ternauwernood een schietpartij overleefde. Behalve de wonderwel herstelde Giffords waren ook duizenden anderen die de Endeavour op en om de NASA-basis uitzwaaiden.



De Endeavour gaat het museum in omdat NASA de dienstregeling met het ISS in het vervolg uitbesteedt aan bedrijven. De allerlaatste shuttle, de Atlantis, vertrekt in juli. Totdat NASA gebruik kan maken van de diensten van particuliere aanbieders, op zijn vroegst over enkele jaren, pendelen astronauten heen en weer met de Russische Sojoez-capsule.

©Novum/AP | Transport Online